söndag 4 september 2011

Att bo inneboende eller i andra hand är inget man vill i första hand.

Återigen är det på tal om att höja skatteavdraget för de som hyr ut delar av sin bostad. Förra gången var det utspel från Mats Odell, denna gång är det Stefan Attefall.
Han har målet att det ska bli som i Norge, där man får hyra ut halva bostaden skattefritt.
Jag instämmer, i Norge är det ganska lätt att få tag i andrahandskontrakt men det kostar å andra sidan MYCKET.

Genom att höja skatteavdraget för den som hyr ut delar av sin lägenhet eller villa vill Stefan Attefall få fram fler studentbostäder. "Det är en stark signal om att det nu börjar bli klart lönsamt att hyra ut."

För det första; Det är redan idag nästan uteslutande lönsamt att hyra ut delar av sin bostad. Jag har ett flertal vänner som bor som inneboende och betalar dyra pengar för det. Samtidigt har jag bekanta som hyr ut rum väl fördelaktigt och drar in bra pengar på det, vissa finansierar tom. sitt eget boende på detta sätt. (Redan idag råder i princip fri hyressättning, där kontroller och sanktioner mot överhyror är obefintliga)
 
För det andra; Att vara inneboende är inte en trygg boendeform, snarare tvärtom. Visst är det bra att få tak över huvudet, och om inneboende och hyresvärd matchar varandra kan det fungera bra.
Men när man är inneboende är man i beroendesituation och man rättar sig helt efter husvärdens regler. Man söker halvt om halvt bostad hela tiden då husvärden kan säga upp den inneboende utan anledning. Vidare är det inte alltid man får ett kontrakt. En osäker boendeform med andra ord.

För det tredje; Har det gjorts några studier/undersökningar som visar att fler bostadsägare kommer att hyra ut delar av sina bostäder om de får extra 1000 kr per år? Eller är det bara 1000 kr extra in i fickan på de bostadsägare som redan hyr ut? Risken finns att det blir en intervention som ger mer pengar åt de bostadsägare som redan hyr ut utan att det skapas fler studentrum.


Ett bättre förslag är att slopa den föreslagna åtgärden & kommande utredningen om studentbostäder och istället använda pengarna till att bygga fler studentboenden. Samtidigt bör man stimulera satsningen på nya studentbostäder och renovera de befintliga. På så vis skapar man boenden som studenter efterfrågar.

Att bo inneboende eller i andra hand är inget man vill i första hand.

DN
SVD
GP
SVT
UNT 
Allehanda
Skanskan

4 kommentarer:

  1. Dina förslag är naturligtvis bättre. Men frågan är varför man inte bygger studentbostäder när efterfrågan är så så stot? Vad är svaret?

    SvaraRadera
  2. Som svar på din fråga finns det flera anledningar till detta.

    Ang. bostadsrätten har det alltid varit lätt få hushållen att betala finansieringskostnader i tron att en ny lägenhet alltid kommer att stiga i värde. Kommunerna har kunnat ta bra betalt för mark där bostadsrätter skulle byggas. Och med ökande priser på bostadsrätter har det rullat på.

    Den faktiska kostnaden för att bygga bostadsrätter och hyresrätter är densamma. Men bostadskostnaderna för den enskilde skiljer sig mellan hyresrätt och bostadsrätt. Man har tagit bort byggsubventionerna för hyresrätter och studentbostäder samtidigt som privatpersoner med bostadsrätter eller småhus har fått ROT och möjlighet till ränteavdrag. Detta gör att månadskostnaden för en nybyggd hyresrätt är 2000kr högre än för ett nybyggt småhus eller bostadsrätt. Detta gäller även äldre bostäder. Ffa orsakad av ränteavdraget. Att en hyresrätt blir 2000kr dyrare varje månad än att bo i ägt boende är orimligt. Detta innebär dels att det blir höga hyror som få har råd att betala, men kanske framförallt att det indirekt ökar benägenheten att bygga bostadsrätter då man kan sätta högre pris (då ränteavdraget sänker kostnaden med ca 2000kr och höjer köpares likviditet) samt att de boende är kapitalstarka och redan kan betala för sig.

    Artikelförfattaren på dn (se länk nedan) argumenterar för att slopa den kommunala fastighetsskatten på hyresrätter. (man betalar idag skatt både på vinsten och för själva ägandet av fastigheten – skribenten tycker det är märkligt att beskatta det redskap (fastigheten) som krävs för att tillhandahålla tjänsten) Dock stiger värdet på fastigheter med tiden vilket gör denna del av förslaget tveksamt.
    Vidare argumenterar skribenten för: Införandet av skattefria underhållsfonder för hyresrätter för att spara till framtida underhåll (idag är skatten 26,4%)
    Vidare: Justera värdeminskningsavdraget för hyresrätter. Den ekonomiska livslängden för byggnader är i dag 25–40 år. Men Skatteverket förespråkar ett värdeminskningsavdrag på högst 2% för hyreshus, vilket motsvarar 50 års avskrivning.
    Vidare, Inför en låg moms på bostadshyror (till 6% istället för 25%) vilket skulle sänka hyrorna och stimulera till nybyggnation.
    Slutligen Inför ROT även på hyresrätter

    http://www.newsmill.se/artikel/2010/07/16/sluta-straffbeskatta-hyresr-tten

    http://www.dn.se/debatt/med-rattvisa-skatteregler-kan-vi-fa-fler-hyresratter


    Andra åtgärder är stimulera nybyggnation av hyresrätter och studentbostäder genom att införa en skattebefrielse av fastighetsföretags reavinster mot att vinsterna återinvesteras i byggande av nya hyresrätter eller studentbostäder. Indirekt stimulerar detta byggföretag genom att ge ökat underlag för att hålla uppe produktionen även under lågkonjunktur.

    http://www.fpjarfalla.se/2011/07/det-byggs-for-fa-hyresratter.html

    SvaraRadera
  3. 2006/2007 slopades byggsubventionerna av nuvarande regering med resultatet att nybyggandet av studentbostäder störtdök åren därpå. År 2009 färdigställdes 1172 studentbostäder. År 2010 färdigställdes endast 125 studentbostäder i hela Sverige. En följd av de minskade nybyggnationerna.
    Att återinföra byggsubventionerna för hyresrätter och studentbostäder är inte helt rätt väg att gå. Invändningar kan vara att det blir ett sätt för byggföretagen att hålla uppe höga avgifter. Å andra sidan har priserna inte direkt gått ner efter byggsubventionerna slopades.

    http://www.scb.se/Pages/PressRelease____313547.aspx

    http://www.dn.se/ekonomi/byggandet-av-studentbostader-stortdok

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/byggstopp-med-rodgront_5311471.svd

    http://www.ssco.se/index.php?option=com_content&view=article&id=3647:foersta-nybyggnationen-av-studentbostaeder-pa-tre-ar&catid=56:pressmeddelanden&Itemid=50

    http://svt.se/2.58360/1.2418511/utskriftsvanligt_format?printerfriendly=true


    Sänk parkeringstalen. Idag måste kommunerna ställa minimikrav på hur många parkeringsplatser som måste finnas per lägenhet. Sthlm, Malmö och Gbg har ett parkeringstal på 1,0. Varje parkeringsplats upptar utrymme, ungefär i samma storlek som ett studentrum. Studenter som grupp efterfrågar inte parkeringsplatser i samma utsträckning varför det vore rimligt att sänka parkeringstalen och därmed få in fler bostäder.

    "Att äga hyresfastigheter ger generellt bra avkastning, men trots det valde alltså byggherren, Håkan Torén bort den varianten:
    – Det går aldrig förlora på det, men det måste dras ut över tiden och man måste ha ork att klara den biten.
    Så det kan bli så att man måste gå med förlust i många år innan räkna hem det, säger han."

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=4204856

    Pressa byggpriserna genom billigt byggnadsmaterial från olika länder, bättre insyn i underentreprenörers kalkyler för att se var arbetsinsatser eller byggnadsmaterial kan bli billigare.
    Ta in fler anbud och öka det geografiska område som tar in byggföretag från.
    Det finns många sätt att pressa byggpriserna utan att skada kvaliteten, vilket resulterar i lägre hyror och högre vinster företagen.
    Produktionskostnaden kan skilja sig mycket beroende på geografisk lokalisation.
    Motverka kartellbildningar och pressa mellangrossister.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=4204856

    http://www.dn.se/bostad/det-gar-att-bygga-billiga-bostader

    http://www.newsmill.se/artikel/2010/07/18/bygg-till-r-tt-pris

    http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/scb/pressrelease/view/priser-foer-nyproducerade-bostaeder-dyrast-att-bygga-bostaeder-i-stor-stockholm-367653


    Genom att minska antalet hyresrätter ( ett stort antal har ombildats under de 5 sista åren), har den svarta marknaden blomstrat, utbudet har minskat och efterfrågan ökat.


    Ett sista alternativ är att avskaffa hyresrätten som boendeform och inrätta boendestiftelser och boendefonder som kompenserar detta enorma bortfall samt matchar och ordnar med bolån och finansiering av boende för studenter och unga vuxna som ännu inte tagit sig in på bostads(rätts)marknaden. Där risktagandet hamnar på boendestiftelserna som å andra sidan tar del av vinsten vid försäljning.

    Detta är några av de åtgärder man kan företa sig.

    Att bo inneboende eller i andra hand är inget man vill i första hand.

    SvaraRadera
  4. Vi har en regering som tycker att marknaden ska hantera bostäder. Marknaden vill ogärna se till så det finns bostäder till alla, för då går priserna ner. Marknaden kommer aldrig se till att det finns tillräckligt många bostäder. Om det är till studenter eller inte spelar faktiskt ingen roll.
    Jag förstår inte poängen med allt snack om studentlägenheter. Finns det tillräckligt med vanliga allmänna bostäder i alla prisklasser behövs väl inga studentbostäder? Ett land som inte kan ge alla sina medborgare tak över huvudet är ett futtigt land. Vårt land blir tydligen futtigare för varje dag som går.

    SvaraRadera